Siirry sisältöön



Eduskunnan hoitajataustaisten kansanedustajien verkosto järjestyi uudistetussa muodossa viime kesäkuussa. Eduskunnassa on toiminut kautta aikojen erimuotoisia hoitajataustaisten kansanedustajien yhteistyömuotoja. Tällä eduskuntakaudella halusimme organisoida yhteistyömme verkostoksi, johon kutsuimme laajan joukon sote-alan toimijoita ja asiantuntijoita. Mukana on vahvasti myös diagnostiikan edustajat, Suomen Röntgenhoitajat ja Bioanalyytikot. Röntgenhoitajia edustaa toiminnanjohtaja Päivi Wood.

Verkoston tarkoituksena on vahvistaa hoitoalan ja diagnostisten alojen dialogia, lisätä tiedonkulkua eduskunnan ja alan asiantuntijoiden välillä sekä nostaa yhteisiä näkemyksiä päätöksentekoon.

Tarvitsemme enemmän toimia ratkaisemaan sote-alan monimutkaisia ongelmia, edistämään hoidon vaikuttavuutta sekä alan veto- ja pitovoimaa. Verkostossa voimme edistää asioita vaikuttavasti laajalla yhteistyöllä.

Julkaisimme verkoston aluevaaliteesit,(siirryt toiseen palveluun) jotka korostavat näyttöön perustuvan hoitotyön vahvistamista, professiojohtamisen aseman vakiinnuttamista sekä moniammatillisuuden tunnustamista ja hyödyntämistä. Toivottavasti teeseistä on apua aluevaaleissa ehdolla oleville sekä nykyisille ja tuleville päättäjille potilaiden ja asiakkaiden laadukkaan, vaikuttavan ja turvallisen hoidon varmistamiseksi.

On välttämätöntä, että sote-alan koulutusta kehitetään jatkuvasti tulevaisuuden tarpeita huomioiden. Suomen Sairaanhoitajat ovat jo vuosia sitten tehneet esityksen kansallisesti määriteltyjen yhtenäisten kliinisten erikoistumiskoulutusvaihtoehtojen käynnistämisestä valtion budjettirahoituksella. Asiaa vauhdittaakseni olen asiasta tehnyt aloitteita.

Valtiovarainvaliokunnassa kuluvan vuoden valtion budjettikäsittelyssä ehdotuksestani saimme sovittua 500 000 euron lisäyksestä sairaanhoitajien kliinisen hoitotyön erikoistumiskoulutuksen kansallisen järjestämisen käynnistämiseen.

Suomen Röntgenhoitajat ovat tehneet vahvaa työtä erikoistumiskoulutuksen palauttamiseksi ja tavoitteemme on saada asiaa yhdessä eteenpäin. On mainiota, että näkemyksiä erikoistumiskoulutuksen sisällöistä tehdään kysely yhdistyksen jäsenille.

Röntgenhoitajat ovat tehnyt yhtä lailla vaikuttavaa työtä kliinisen radiografiaopetuksen saamiseksi takaisin yliopistoon jo vuodesta 2015. Pitkäkestoisen työn tuloksena diagnostisen terveystieteen opetus alkaa 15 aloituspaikalla Jyväskylän yliopistossa ilmeisemmin syksyllä 2026. Tämä on Suomen Röntgenhoitajille upea työvoitto.

Parhaillaan valmistellaan lakia terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Se antaa mahdollisuuden rakentaa vaikuttavampia uralla kehittymismahdollisuuksia terveydenhuollon ammattihenkilöille. Nyt on oikea aika arvioida, mitä nämä mahdollisuudet voisivat olla röntgenhoitajien työssä. Tämä uudistus on agendalla eduskunnan verkostossamme.

Pohjoismaiden röntgenhoitajayhdistysten edustajien tapaamisessa on noussut esille maiden lainsäädännön puutteet magneettiturvallisuudessa. Tarkoitus on asiaa yhdessä pohtia ja tehdä mahdollisia aloitteita Suomen lainsäädännön kehittämiseksi.

Pitkään on ajateltu, ettei röntgenhoitaja-nimike ei ole paras mahdollinen, koska se ei kuvaa työtä tämän päivän maailmassa. Nyt on oikea aika miettiä, mikä olisi parempi ammattinimike meille lääketieteellisen säteilyn ammattilaisille.

Ajatukset ja aloitteet ovat lämpimästi tervetulleita vaikuttajaverkostoomme ja eduskuntatyöhön.

KIRJOITTAJA, maaliskuun blogistina kansanedustaja, röntgenhoitaja, THM Sari Sarkomaa. Sarkomaa toimii myös eduskunnan hoitotyön verkoston varapuheenjohtaja