Mihin YAMK-tutkinto vie röntgenhoitajan uralla?

Vuosi lisäopintoja YAMKssa, mitä jäi käteen? Kannattivatko YAMK-opinnot?
Opintourakan jälkeen mielessä voi herätä kysymys: kannattiko tämä?
Röntgenhoitajatutkinnon jälkeen moni hoitaja alkaa pohtia, miten kehittää osaamistaan ja edetä urallaan. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) suorittaminen vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta – mutta mitä konkreettista hyötyä siitä lopulta on?
Selvitin opinnäytetyössäni viiden YAMK-tutkinnon suorittaneen röntgenhoitajan kokemuksia tutkinnon vaikutuksista uraan ja palkkakehitykseen. Tuloksista piirtyy sekä valoisia mahdollisuuksia että rakenteellisia ristiriitoja.
Piilevä paradoksi
Tutkimuksen keskeisin löydös oli tutkinnon vahva kontekstisidonnaisuus. Vaikka YAMK-tutkinto kehittää merkittävästi ammatillista osaamista ja itseluottamusta, sen konkreettiset hyödyt riippuvat suuresti siitä, missä organisaatiossa ja tehtävässä työskentelee.
Julkisella sektorilla YAMK-tutkinto toimii usein lähinnä muodollisena pätevyysvaatimuksena esihenkilötehtäviin – ilman selkeää palkallista tai muuta tunnustusta. Joissain tapauksissa tutkinto voi jopa laskea tulotasoa, jos röntgenhoitaja siirtyy kolmivuorotyöstä päivätyöhön ja jää ilman vuorolisiä. Työnantajilla ei aina ole valmiuksia tai rakenteita hyödyntää korkeasti koulutettujen osaamista tarkoituksenmukaisesti.
Yksityisellä sektorilla tilanne voi olla toisenlainen. Siellä YAMK-tutkinto avaa ovia asiantuntija-, kehittämis- ja myyntitehtäviin, joissa palkkataso voi olla korkeampi ja urapolku monipuolisempi.
Urapoluista uranvaihtoihin
Röntgenhoitajien urapolut ovat perinteisesti melko kapeita. Paradoksaalisesti YAMK-tutkinto voi jopa vahvistaa tätä ongelmaa: se antaa valmiuksia vaativampiin tehtäviin, mutta koska kliinisen radiografian kentällä tällaisia rooleja on vähän, osaaminen siirtyy usein muihin tehtäväkokonaisuuksiin ja valuu muualle.
Haastateltujen kokemusten perusteella tutkinto tarjosi vankan pohjan siirtyä erikoistuneempiin tehtäviin, mutta usein nämä tehtävät löytyvät kliinisen radiografian ulkopuolelta. Erityisesti tietohallinnon ja terveysteknologian asiantuntijatehtävät mainittiin luontevina jatkopolkuina. Toisin sanoen tutkinto ei jäänyt hyllyyn, mutta harvoin sitä hyödynnettiin enää radiografian kentällä.
Kannattiko? Kyllä – mutta kehittämistä tarvitaan
Taloudellisista ja rakenteellisista haasteista huolimatta kaikki haastattelemani röntgenhoitajat kokivat tutkinnon suorittamisen kannattavana. YAMK vahvisti ammatillista identiteettiä ja itseluottamusta – ja avasi ovia, vaikkei suoria urahyötyjä julkisella sektorilla aina näkynytkään.
Yhteinen viesti oli selkeä: YAMK-tutkinto on arvokas, mutta sen hyödyntäminen vaatii usein irtiottoa totutusta. Alalle tarvitaan selkeitä ja uusia asiantuntijapolkuja ja rakenteita, jotka mahdollistavat urakehityksen ja sitouttavat osaajat pysymään alalla.
Toukokuun blogistina röntgenhoitaja Tiia Koponen ja toimii SORFn hallituksen varajäsenenä. Tiia työskentelee apulaisosastonhoitajana HUS Diagnostiikkakeskuksessa, Peijaksen sairaalassa. YAMK opintonsa Tiia suoritti Metropolia AMK, Health Business Management ohjelmassa.