Siirry sisältöön

Oletko suunnitellut lähteväsi töihin ulkomaille? Ennen kuin aloitat työnhaun ulkomailta, tarkasta kielitaitosi ja osaamisesi riittävyys. Moni maa vaatii tietyn määrän kokemusta ammatissa toimisesta. Vankka ammatillinen osaaminen helpotta myös uusiin työolosuhteisiin sopeutumista.

Röntgenhoitajana ulkomailla

Selvitä etukäteen, millainen laillistusprosessi kohdemaassa on, jotta voit toimia ammatissasi. Lähes kaikki Euroopan maat vaativat laillistamisen tai ammatinharjoittamisoikeuden saamista kohdemaan viranomaistaholta, ennen kuin voit toimia röntgenhoitajana. Hakuprosessi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennakkoon.
Saadaksesi ammatinharjoittamisoikeuden, saatat tarvita rekisteriotteen tai EU-todistuksen. Ne voit tilata Valvirasta.

Euroopassa liikkumista on pyritty sujuvoittamaan

Röntgenhoitajilla ei ole ammattipätevyysdirektiiviä, joka mahdollistaisi ammatin automaattisen tunnustamisen EU-maissa. Tästä syystä röntgenhoitajat joutuvat hakemaan tunnustusta aina kohdemaassa. Selvitä kohdemaan rekisteröintikäytäntö eli mikä on Suomen Valviraa vastaava taho kohdemaassa. Tätä tietoa voit etsiä Euroopan komission sivuilta. Myös muihin Pohjoismaihin siirryttäessä röntgenhoitajien pitää hakea laillistaminen aiempaan poiketen. Tämä muutos astui voimaan 2020 ammattipätevyysdirektiivin myötä.
Euroopan komissio (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ammattipätevyysdirektiivi (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Pohjoismainen sopimus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kysy lisää

Suomen Röntgenhoitajilla on kattava verkosto eri puolille maailmaan. Meillä on tietoa eri maiden laillistamisprosesseista ja mikä tärkeintä, meillä on omat röntgenhoitajakontaktimme monessa maassa valmiina antamaan kullan arvoisia neuvoja.